• Vieren en ontmoeten

  • Vieren en ontmoeten

  • Vieren en ontmoeten

  • Vieren en ontmoeten

Musica Pro Deo

Vesper met Agricola Consort o.l.v. Jaap de Kok en Wietse Meinardi orgel
zondag | 26 mei | 16:00 uur

Elke vierde zondag van de maand is er ‘Musica Pro Deo’. Onder deze naam klinkt ‘Muziek voor God’ in diverse vormen van liturgische middagvieringen en soms ook in de vorm van een concert. Bekende koren en ensembles uit Assen en omgeving brengen in deze vieringen muziek ten gehore uit de lange en rijke traditie van de kerkmuziek. Steeds in een wisselend liturgisch kader: cantatedienst, vesper of choral evensong, maar ook altijd met ruimte voor inbreng vanuit de gemeente (liturg en zang). De Adventskerk leent zich uitstekend voor de met zorg samengestelde liturgie in combinatie met prachtig uitgevoerde kerkmuziek.

Deze zondag is het Agricola Consort  uit Groningen o.l.v. Jaap de Kok te gast in de kerkmuziekserie Musica pro Deo.

Dit jong gemengde koor is in 2017 opgericht door de dirigent en legt zich toe op het uitvoeren van klassieke kerkmuziek en we hoorden ze al een paar keer eerder in Assen. Het koor zingt met regelmaat in de Martinikerk in Groningen en verzorgt ook cantatediensten in Leeuwarden.

We horen het koor samen met organist Wietse Meinardi deze middag in een Evensong – een bijna geheel gezongen avondgebed.  Het gezongen gebed (de preces en responses) is  van de barokcomponist Richard Ayleward.

Aan het begin van de viering horen we het Sicut Cervus van de componist Palestrina. Dit Sicut Cervus is één van de meest bekende werken van deze componist en een mooi voorbeeld van polyfonie uit de Renaissance.  Palestrina  past subtiele woordschildering toe in zijn compositie: bij desiderat (smachten) versnelt het ritme en op fontes aquarem (fonteinen van water) is de melodie in alle stemmen telkens het hoogst.

Een Evensong kent een aantal vaste onderdelen, waaronder altijd een Psalm. In de Engelse traditie wordt de psalm onberijmd gezongen. In de viering van deze middag klinkt Psalm 84 in de toonzetting van de Engelse componist Hubert Parry.

Het Magnificat (Lofzang van Maria) en een Nunc Dimittis (Lofzang van Simeon) zijn twee andere vaste onderdelen van de evensong. Deze werken worden altijd na de lezingen gezongen. In dit geval kunt u luisteren naar een toonzetting van Thomas Weelkes, een componist die net iets later leefde dan Palestrina en werkte in de vroegbarok.

Zoals in alle vieringen van Musica pro Deo is er ook in deze Evensong ruimte voor samenzang. U bent van harte uitgenodigd mee te zingen.

Wietse Meinardi begeleidt zowel het koor als de samenzang en speelt ook het pre- en postludium van de viering. Kees Richters is deze middag de liturg.

De toegang is vrij, er is een uitgangscollecte. U kunt ook geven via de Scipio app en de QR code die in de orde van dienst staat afgedrukt.
Deze collecte bevelen we graag van harte bij u aan: dankzij uw gift – klein of groot –  helpt u mee Musica pro Deo in stand te houden. We zijn blij met al uw giften.