Het raadsel van het menselijke kwaad (2)

Een tweetal actuele lezingen door Andries Visser, wiskundige en filosoof
dinsdag | 22 okt | 20:00 uur

In het najaar (op 5 en 22 oktober) hoopt Andries Visser een tweetal lezingen te houden over een uiterst actueel thema: het raadsel van het menselijke kwaad. Veel mensen lazen de afgelopen tijd het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Hij beschouwt zijn boek als ‘een nieuwe geschiedenis van de mens’, en wel vanuit een naar hij meent positievere – of optimistischer – mensvisie. Toch roept alleen al de titel minstens een tweetal vragen op:

1.     Wie zijn eigenlijk die mensen die niet deugen?

2.     Wat is de oorsprong van het menselijke kwaad?

Onder andere op die twee vragen, en dus op het probleem van het menselijke kwaad, zal op die twee avonden worden ingegaan, en dat op grond van het denken van de bekende Deense filosoof en schrijver Søren Kierkegaard.

 

Andries Visser is onder andere wiskundige en filosoof. Al decennialang verdiept hij zich, samen met zijn vrouw Lineke Buijs, in het leven en denken van de Deense filosoof. Veel van zijn filosofische en psychologische werken vertaalden zij, en ook, in twaalf deeltjes, al zijn ‘opbouwende toespraken’. Daarnaast schreef hij een vijftal boeken over diens werk, twee leesgidsen (bij ‘Het begrip angst’ en bij ‘De herhaling), en een drieluik onder de titels: ‘De mens is geest’, ‘Drijfveren’ en ‘Het is voorbij’.