De Moorsoldaten
Bezoek met Kerk op Reis op 12 oktober a.s. het voormalige concentratiekamp EsterwegenOver de 15 Emslandkampen is in Nederland (te) weinig bekend hoewel ze dicht langs onze oostgrens met Duitsland lagen. Op zaterdag 12 oktober a.s. brengen wij een bezoek aan het Herinneringscentrum Esterwegen/Duitsland dat is gesitueerd op de plaats van het vm. Concentratiekamp, gelegen op 95 km afstand van Assen. Het is een plaats waar niet alleen in woord en beeld de gruwelijkheden tussen 1933 en 1945 worden herdacht maar het wil ook waarschuwen voor fascisme, dictaturen en oorlogen.
We krijgen eerst een Nederlandstalige lezing over de Emslandkampen en maken na de lunch een rondgang over het terrein. Rond half vier worden we in het naastgelegen klooster door de Franciscaanse zusters ontvangen voor een gesprek en een liturgisch moment.
In Esterwegen of op de terugweg gaan we met elkaar aan tafel voor een eenvoudige maar voedzame maaltijd.
Er is ruimte voor ongeveer 30 deelnemers. We gaan met eigen vervoer en nemen zelf onze middagboterham mee. Geschatte kosten € 20,– p.p. excl. avondeten. De kosten worden contant afgerekend.
Opgave bij Corry van der Molen: corry.vandermolen@ziggo.nl
Organisatie: Kerk op Reis Vredenoord, Kees den Boer en Reinder van der Molen
Verdere informatie:
Tussen 1933 en 1945 onderhield het nationaalsocialistische regime 15 gevangenenkampen in het Emsland en in de Grafschaft Bentheim, langs de Nederlandse oostgrens. Als onderdeel van het systeem van SS, justitie en Wehrmacht waren het allemaal oorden van terreur. Op de plek van het huidige herinneringscentrum bouwde het Duitse Rijk in de zomer van 1933 het concentratiekamp Esterwegen om politieke gevangenen onder te brengen. Van 1934 tot 1936 viel het kamp rechtstreeks onder Heinrich Himmler als Reichsführer SS. Hij hief het kamp in 1936 op; de opvolger was het concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn. Tot de bekendste concentratiekampgevangenen in Esterwegen behoort Carl von Ossietzky, drager van de Nobelprijs voor de Vrede van 1935. Tussen 1937 en 1945 was kamp Esterwegen een strafgevangenenkamp van de Duitse justitie. Hier en in verschillende andere kampen zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog ook Duitse soldaten gevangen die waren veroordeeld door krijgsraden van de Wehrmacht. In een deel van kamp Esterwegen (“Lager Süd”) waren verzetsstrijders uit verschillende West-Europese landen opgesloten, de zogeheten “Nacht- und Nebel-Gefangene”. Vlak na de oorlog diende het kamp voor de Britse bezettingsmacht als interneringskamp. Tussen 1953 en 1959 was het een doorgangskamp voor vluchtelingen uit de door de sovjets bezette zone (de latere DDR). Na die tijd werden alle gebouwen van het voormalige kamp afgebroken.