• Vieren en ontmoeten

  • Vieren en ontmoeten

  • Vieren en ontmoeten

  • Vieren en ontmoeten

Musica Pro Deo

met Studenten A capellakoor Bragi o.l.v. Rein de Vries
zondag | 23 mrt | 16:00 uur

Elke vierde zondag van de maand is er ‘Musica Pro Deo’. Onder deze naam klinkt ‘Muziek voor God’ in diverse vormen van liturgische middagvieringen en soms ook in de vorm van een concert. Bekende koren en ensembles uit Assen en omgeving brengen in deze vieringen muziek ten gehore uit de lange en rijke traditie van de kerkmuziek. Steeds in een wisselend liturgisch kader: cantatedienst, vesper of choral evensong, maar ook altijd met ruimte voor inbreng vanuit de gemeente (liturg en zang). De Adventskerk leent zich uitstekend voor de met zorg samengestelde liturgie in combinatie met prachtig uitgevoerde kerkmuziek.

De soorten muzikale vieringen:
– Choral evensong: een gezongen avondgebed waarin elementen van de vesper en nocturnen zijn verweven.
– Vesper: een getijdengebed aan het eind van de dag / begin van de avond, met veel ruimte voor verstilling.
– Cantatedienst: door de Asser Bach Cantategroep (ABC) wordt al meer dan 30 jaar een cantate van Bach uitgevoerd binnen de liturgie van een cantatedienst. Vier keer per jaar brengen koor en orkest o.l.v. dirigent Marion Bluthard samen met de liturg in deze viering verleden en heden bij elkaar.
– Overige muzikale middagvieringen: naast bovengenoemde vormen is er ruimte om een viering vorm te geven op een ándere wijze. Zoals bijv. een liedviering, waarin liederen op tekst van Huub Oosterhuis centraal staan.
– Eén keer per jaar wordt een orgelconcert gegeven door de vaste organist van de Adventskerk.

Toelichting:

In deze vesper zingt het a-capellakoor Bragi o.l.v. Rein de Vries uit Groningen in de kerkmuziekserie Musica pro Deo.  Ze zijn niet voor het eerst te gast. Hun eerdere optredens leverden veel mooie reacties op van het publiek en we zijn dan ook blij dat de ongeveer 20 jonge zangers opnieuw in een vesper te horen zullen zijn.
Zoals de naam van het koor al zegt, er wordt alleen a-capella gezongen. Dus zonder begeleiding van instrumenten.

Liturg in deze vesper is Kees Richters, organist Wietse Meinardi

We laten Rein aan het woord over het programma:

De werken die het a-capellakoor van Bragi zingt op 23 maart zijn alle van Nederlandse componisten. Dat betekent niet dat ze ook allemaal in het Nederlands zijn. We beginnen als Introïtus in het Latijn met Cantate Domino van Jan Pieterszoon Sweelinck (1561-1621). De tekst is uit psalm 96 en is een oproep om met gezang de Heer te loven. Sweelinck was één van onze grootste componisten en daarnaast beroemd als orgelpedagoog. In het Duitse taalgebied stond hij bekend als Der Organistenmacher vanwege zijn vele beroemde leerlingen. Als componist is hij vooral ook bekend van zijn vocale psalmcomposities.
Na de eerste lezing met Psalm 121 zingt het koor een compositie op deze psalm in het Frans van Daan Manneke (*1939). Het is een vroeg werk van Manneke en het kijkt terug op de psalmtraditie van Sweelinck.
Na de meditatie zingt Bragi een Ave Maria van Josquin Desprez (1450-1521). Josquin wordt beschouwd als de belangrijkste componist van de renaissance. Hij was afkomstig van Henegouwen, een Belgische provincie, maar destijds deel uitmakend van De Nederlanden. Hij werkte vooral in Frankrijk en Italië. Zijn polyfone composities hadden grote invloed op tijdgenoten en navolgers. Het Ave Maria vormt een deel van het rozenkransgebed. In dit motet zetten de stemmen aanvankelijk na elkaar met imitaties in, maar zoeken elkaar steeds meer op. Vaak in paren, maar dan weer uitmondend in volstemmige gedeelten. Aan het eind keert de rust weer in het homofone slotgedeelte.
Na een moment van inkeer en verstilling klinkt van de romantische componist Johannes Verhulst (1816-1891), die bevriend was met Schumann, het Inclina Domine. Het is een a-capella-deel uit zijn Mis in c.
Ten slotte zingt het koor als afsluiting van de gebeden het Onze Vader in de berijming van de 17e-eeuwse Constantijn Huygens en op muziek van Jaap Geraedts (1924-2003).

Rein de Vries